Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Eipä oo valittamista

Viikolla oli julkisuudessa keskustelua maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän selvityksestä, jonka mukaan korkeakouluopiskelijoilla (yli 60 %) ei ole juuri halua palata kotiseudulleen maaseudulle töihin. En harmikseni löytänyt alkuperäistä selvitystä netistä, mutta minusta tuossa uutisoinnin arvoista olisi ollut niiden osuus, jotka mielivät palata! Toivottavasti heille on tarjota työtä.
Olipa opiskelija miltä kouluasteelta tahansa, on tervettä siinä vaiheessa suunnata katse maailmalle. Tarpeeksi maailmaa nähtyään, voi jonain päivänä huomata, ettei se kotikylä ole sen hullumpi paikka kuin muutkaan. Nettikeskustelussa taivasteltiin maaseudun sosiaalista- ja kulttuurityhjiötä. No, kokemuksesta kerron, ettei ole tullut aika pitkäksi. Jopa niin, että tapahtumaköyhä päivä tuntuu luksukselta ja saunan lämmitys juhlalta. Eipä oo valittamista!

The rural policy committee had found out that most of the university students don’t want to return to rural district. It would be nice to read the whole report, but I have just followed the discussion in the Net. I was surprised to hear that almost 40 % of the students think of coming back. I hope we have enough jobs for them.
This report only shows the common sense of the students; it is time to see the world and to get experiences. And maybe after some years you’ll see that all parts of the Maslow’s pyramid are achievable in the countryside as well.
Comments about nonexistent social and cultural life (in periphery) in the Net discussion amused me. Sometimes after a busy week a boring day with sauna is luxury!

2 kommenttia:

  1. Ihmettelen kyllä kans kovasti tuota kohtaa, ettei ole sosiaalista asua maalla. Väittäisin, että tilanne on täysin päin vastoin. Oman kokemuksen mukkaan kyllä täällä maalla pidetään parempaa huolta naapureista vaikka se naapuri olisi 1 kilometrin päässä. Kaupungissa harvoin edes seinänaapuria kerrostalossa tunnetaan. Siellä taatusti on helpompaa jäädä "unohduksiin", mutta maalla jos naapurista ei ole näkyny päivään merkkejä, niin kyllä taatusti se herättää huomion.
    Kulttuuriahan maalaiset voi käydä harrastamassa kaupungissaki, onko tuo lie kovin vaikeaa =)

    VastaaPoista
  2. Näin on ja kulttuuriahan löytyy ihan omasta takaa maallakin. Meilläkin on kesäteatteri, taideresidenssi näyttelyineen, kirjaston näyttelytilat... paljonhan se riippuu siitä, saako ittiään niskasta kiinni ja vimpattua liikkeelle.

    VastaaPoista