Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.tiistai 24. helmikuuta 2015

Hiehonkasvatusta (rautalangasta) 4/6Palohälytin
Hiehoilla ei ole "töitä", kuten lehmillä on se lypsyllä käynti. Se on varmasti tylsää ja niiden mielestä on tosi kivaa, kun rutiineista poiketaan. Vastikään meillä oli sähkökatkoja ja palohälytinjärjestelmä meni siitä vähän sekaisin. Rampattiin isännän kanssa vuorotellen navetan ja pirtin väliä kuittailemassa piipityksiä ja sireenejä. Pääovenvieruskarsinassa oli aina muutama passissa, kun sireeni alkoi soida, että mitäs nyt. 
Toisena päivänä otettiin lampunvaihtourakka ja intoa riitti laumalla seurata parinkymmenen loisteputken vaihto alusta loppuun. Varsinkin lampunkuupan luutuaminen ja pyyhkeen tavoitteleminen olivat pop. Eläinlääkäri kävi samalla viikolla tekemässä vuosittaisen hyvinvointitarkistuksen ja teurasauton miehet saivat myös osansa jakamattomasta huomiosta. Lomittajakin oli päivän navetalla, kun isäntä poikkesi Helsingissä. Meilläolosta pitäisi lomittajan saada kuolalisää, sillä hiehot ja Rekku nuolevat hänet riemusta mennen tullen.

Joskus sattuu sitten ikävämpiä juttuja. Hiehot eivät paljon sairastele, mutta kerran sattui tapaturma. Jalka meni poikki. Silloin on ikävä velvollisuus lopettaa kärsimys ja onneksi saamme itse sen tehtyä nopsaan. Täällä syrjäseudulla saa haudata ruuaksi kelpaamattoman eläimen ja nämä, joita ei raaski syödä,  vaan itku silmässä luopua vain.
Kaikki eläimet myydään takaisin kotitilalleen, mutta joskus joku eläin ei tiinehdy tai sen emä on näyttänyt huonoja oikkuja tai terveysongelmia ja vasikka ei ole markkinakelpoinen. Teurasauto käy harvoin, mutta onneksi nämäkään eläimet eivät mene hukkaan, vaan voidaan hyödyntää ruokana.Loisteputken vaihtoa
The heifers don´t "work" like cows do by producing milk. It must be boring and you can see how fun they have, if something unusual happens in the cowshed. Lately the snow caused problems to power grid and our fire alarm system got troubled. We had to walk back and forth shutting down the alarms. 
The other day we removed the lamp bulbs not working and cleaned the covers. The vet came to the annual health care visit on Tuesday. Busy days for heifers! You can´t imagine how much moo and focused staring they must do on this kind of situation. And I guess we should pay extra to our holiday substitute, who is the favorite of the calves and our Rekku-dog. He is always licked wet.
These animals have no health problems, but once running around caused an accident. A leg was broken. We had to dispatch it quickly. This kind of animals can be buried home.
Sometimes a heifer´s mother turns out to be difficult or it has health problems. Then the calf is not current and we have to call slaughter transport. Sad days.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti