Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Hiehonkasvatusta (rautalangasta) 2/6

Ruokana hiehoilla on maitohappobakteerisäilötty säilörehu.  Se puretaan pyöröpaaleista välivarastosta ja ajetaan pienkuormaajalla ruokintapöydälle. Sitä tehdään kesällä  750000 kiloa eli noin 900 paalia. Säilörehu on ihan yksinkertaisesti heinää, joka on pellolla kuivannut niitettynä, mutta ei rutikuivaksi. Meidän pelloilla kasvaa erilaisia seoksia timoteitä, ruokonataa, kauraa, ohraa, puna-, alsike-, ja valkoapilaa, sekä rehumailasta . Vanhanajan kuivaa heinääkin ostamme pikkupaaleissa naapurilta. Kasvavat vasikat tarvitsevat lisäksi viljaa, josta saadaan proteiinia ja kivennäisiä
ja vitamiineja. Ne on sekoitettu rehutehtaalla  ja puristettu muroiksi, jotka ovat vassujen suosikkiherkkua.
 Viiskytluvulla on tehty taloomme ensimmäinen tiilinavetta, jota ukki ja mummu laajensivat 70-luvulla. Tiilet tehtiin siihen aikaan ihan itse. Nämä vanhat osat navettaa on yhdistetty meidän parikytvuotta sitten pykäämään pihattoon. Pihatto on paikkakunnalla tehdyistä betonielementeistä. Seinissä on ikkunoita pitkät rivit ja katto on sisää ja ulkoa pellistä. Pihattomme on "lämminpihatto" eli katto on matalalla ja seinät eristetyt.
 Lepäämisestä. Nauta nukkuu aikuisena perin vähän, mutta makaa ja chillaa tooodella paljon, 14 tuntia päivässä. Levon aikana märehditään. Märehtiessä aiemmin syödyn heinän karkeaksi jääneet osat pulpahtelevat takaisin suuhun ja se pureksitaan uudelleen ja niellään taas. Nauta onkin mestari hyödyntämään kasvisruokaa. Terveenä köllöttävän hiehon vieressä on hauska istua. Kuuluu aina tasaisin väliajoin murinaa pötsistä, kun ruuat pyörähtävät ympäri kuin betonimyllyssä ja märehtimisen rouskutus on ihanan unettavaa ja rentoa meininkiä. Jos navettaan tulee yhtäkkiä vieraita tai kuuluu outoja ääniä, loppuu lepo. Naudalla on yhä selkäytimessä tieto, että leijonaa on juostava pakoon ja jos katsot avaraluonto-ohjelmia savannilta, niin moni asia toimii navetalla ihan kuin savannillakin.


 The heifers eat lactic acid preserved silage. It is transported to animals with a tractor and a loader. We make 750000 kg of silage every summer to 900 plastic bales. Silage is grass, which has been cut down and dried for a while on the field. We buy some dry hay too. On our fields we only grow fresh grass: timothy, tall fescue, clovers, barley, oat and sand lucerne. Calves need also corn for proteins. We buy cereals from factory. Corn, vitamins and minerals are mixed and they love it like all the children love delicacies.
 On the 50s the first brick wall cow shed was built to this farm. My husband’s parents enlarged it in 70s and even then all the bricks were self-made. We built a modern cow shed in 1998 and walls were still made in our village, but now it was concrete elements from the local entrepreneur. Our cow shed is warm, so the roof is low and walls have thermal insulation.
Lazy animals. Yes, adult cows sleep actually very little, but lie down even 14 hours a day. A part of that time they ruminate. This means that during the day they eat a lot and quickly and they can make the grass rise up to the mouth later and chew it properly. The bovines are the masters of using grass. No other animal can release so many nutrients from grass.
It is great fun to sit next to a healthy cow. You can hear a growl (like a concrete mixer voice) from its stomach, when rumen turns the food mass around and a chewing seems to be very relaxing.
Only odd voices or strangers coming suddenly to the cowshed can stop this. The cows still live like they used to live in the nature, where beasts were after them.


2 kommenttia:

  1. On teillä noista hommaa. Jotakin tiedän, kun naapurissa on iso nykyaikainen navetta, jossa 'saan' joskus vierailla ja kuvata noita kaunokaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehhee, kaunokaisia! Kyllähän ne on mukavia, varsinkin pienenä. Ja joku on jännästi vanhan lehmän näköinen jo nuoresta asti. Nytkin on yks ayrshire, joka näyttää nelivuotiaalta, mutta on pienempi!

      Poista