Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Ylimmän Nälkämaan paikallislehden antia

Tiiättekö miksi kainuulaiset ei kuole pois vallanpitäjille mieliharmia tuottamasta? Se on mainion paikallislehden ansiota, sillä nauru pidentää ikää. Vaikka suosikkitoimittajani verbaalilahjakkuus ei enää loista timantteina lehden sivuilla, antaa tämä kulmakunnan läpyskä edelleen elämyksiä.
Tänä aamuna olin tikahtua kahviini, miten tätä ilman pärjäisi :)

Suomussalmelaiset ovat tilanneet arkkitehtitoimistolta uuden hoitokodin suunnitelman ja se on jo valmiina. "Tarkkaa kustannusarviota hoitokodille ei ole vielä tehty", oli Antti the tekninenjohtaja kertonut. Hulvatonta! Tahtoo suomussalmelaiseksi.

Antero-rukka oli pantu Kuhmoon maakuntavaltuuston kokoukseen. Siellä oli paukutettu maakuntaohjelma pöytään. Positiivinen ongelma oli, että työvoimasta on jokin helkkarinmoinen pula Kainuussa. Loppu jutusta pitää viedä apteekkiin tulkattavaksi, mutta se ei ole Anteron syy. Uskonpa, että maakuntaohjelma löytyy kirjastosta, kepeiden romaanien hyllystä.
 "Alueen yritystoiminnan kehittäminen ja työpaikat ovat keskeisiä." Häh.
"Älykkään erikoistumisen strategian laatiminen on avainasemassa." Armoa.
 "Työvoiman kysynnän ja tarjonnan epätasapaino- eli eläköitymisen nopeus, rakennetyöttömyys ja liikkuvuus- on erityisen tärkeä kysymys tällä ohjelmakaudella. Mahdollisuutena on lisätä kysyntää muuttoalttille nuorelle työvoimalle ja tasapainottaa näin muuttoliike ja ikärakenne." Justjust.
"Työvoimaa vetävät tekijät on otettava elinkeinopoliittiseen keinovalikoimaan kaavoitusta myöten." ....
"Maaseudun, ja ehkä aiempaa laajemmin paikallisen, alueen sisältä syntyvän ja nousevan kehittämisen rooli tulee korostumaan." 
Siis jo on jargonia.
Ja tämän kirjoittajat kulkevat ihan irti täällä.

Parasta antia oli näin rintasyöpään perehtyneenä Eliisan juttu.
Kainuun mammografiaseulonnat oli kilpailutettu ja "tarjouspyynnön epätarkkuuden vuoksi", hups, Ylä-Kainuu oli jäänyt pois paikkakunnista. Ookoo, meitä ei aina näe, ku me ollaan täällä Kajaanin pohjoispuolella, mennään siis Kajaaniin tutkituttamaan.
"Rintasyöpäseulontojen avulla syöpä voidaan havaita jo aiemmin, kuin kyhmy olisi käsin tunnettavissa.
-Säännöllisten kuvausten avulla syöpä voidaan löytää jo varhaisessa vaiheessa. Ja nimenomaan syövän varhaisella toteamisella on merkittävä vaikutus ennusteeseen, Ahonen kertoo.
Rintasyövän ennuste kuuluuu Suomessa maailman parhaimpiin. Tämä johtuu varhaistoteamisesta, kattavasta seulonnasta ja tehokkaista liitännäishoidoista. Tärkein ennusteeseen vaikuttava tekijä on taudin löytyminen mahdollisimman varhain. "
Siinäpä oli oppi mennyt perille. Varhain siis, mars!

Anteeksi ja kiitos. Ehdottomasti tilatkaa paikallislehti!!


I enjoy reading our local newspaper! 

The best of this morning:


Suomussalmi will get a new nursing home. Architect office draw it already. "We don´t know the exact budget yet", tells the technical director Antti. Oh dear, I want to move to Suomussalmi, there`s no lack of money!

Poor-Antero editor has visited the meeting of the province government. They published the new province program 2014-2017.  I believe Antero really tried, but the jargon he heard there was too much to him. The point is, that Kainuu will have troubles to find workers in the near future! ”The focus point will be the intelligent specialization"  I don´t even have to translate more, you know! And these people who wrote the program walk free among us :) You´ll find this program in the library in the shelf of the comedy texts.

Eliisa tried to convince the women of the Northern Kainuu of the importance of the mammography. It had happened, that the committee forgot us, when it asked for offers of the mammography. We have to drive to Kajaani, and they are afraid that people aren´t too happy about that. " Hallintoylilääkäri" Esa ( something like management, chief and doctor) , who -I guess based on his vocabulary- is more a chief than a doctor, is worried. The key word is "early discovery", for four times in the article. But this is something I have experienced, so please, do go to the mammography! "Early discovery" may save you :)

5 kommenttia:

 1. Pitääpä huomenna lukea, kun se kolahtaa laatikkoon. Me olis vuosi sitten haluttu muuttaa, vaan ei ollut töitä. Jälleen kerran laitettiin kieltenopejen paikka auki yhdistelmällä, jossa on englanti. Ja jälleen kerran valittu perui ja saatiin epäpätevä, jolla ei ole toimessa vaadittavaa ruotsia, joka on pääaineeni. Sama toistuu vuodesta toiseen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi itku! On siis täyttä totta tämä, että käytännön toimet ei ole missään linjassa jalojen ohjelmapyrkimysten kanssa. Kunnissa tehdään tosi merkillisiä ratkaisuja, joskus tuntuu, että ammattinsa osaavat valmistelijat ovat harvassa.

   Poista
 2. Voi voi sentään! Näet asioiden ytimiin. Helsinki söi kuitenkin Kainuun aivan tyhjäksi ja jäi nuolemaan näppejään, missä lisää!
  Ja sisko siellä yrittää kasvattaa ihmisiä klassisen musiikin nautintoon, onhan se sellaista meditoivaa se barokki. Mutta niin kuin kerran serkkuni, muuten USA:sta sanoi, että eihän se klassinen ole muutakin kuin hovin keikarointia. Jotenkin se voisi olla enemmän tarpeen nyt, että unohtuisi v älillä tuo ankee arki.
  Minä siis en tiedä paljoakaan politiikasta, mutta ymmärrän jotakin muuta, ehkä.

  Sinun pitäisi mennä tuonne politiikkaan mukaan! Ihan fyysisesti...varmaan olet ollutkin.

  Hyvää keskikesää, jospa se tulisi vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikkisen leipomukset ovat toodella hyviä! Olivat kainuusta tykänneet siellä Helsingissä :) Hih, kunnallisvaaleissa olin ehdolla joskus 90 luvun alussa tuolla pohjoisessa. Silloisessa maaatalouslautakunnassa olin, mutta sitten muutin tänne. Politiikan kuoppasin pikaistuksissani, kun paikallinen "mafia" (huumorillahuumorilla) kävi kysymässä miestäni jäseneksi, mutta ei minua! Aamen, on minussakin senverran feministiä, että loppui ymmärrys :)

   Poista
 3. Mitä sinä tuollaisesta, tyhmyydestä! Heikkisen leipiä minäkin olen aina tuliaisiksi ostanut kotiin.

  VastaaPoista