Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.lauantai 5. lokakuuta 2013

Ovatkohan olevinaan ovelampia kuin ovatkaan

Miehillä on tuo jännä ominaisuus, että he osaavat koneellistaa melkein kaiken.
Kekseliäisyys on loputon, etenkin jos siitä seuraa jotain hauskaa tai selviää helpommallla. Esim. mönkkärillä levitetään muka-paikkauskylvösiementä keväisin (Jep, kiva ajella pitkin peltoja!)
Tässä on ollut pelto varmasti vuodesta 1769. Ja kiviähän siitä on kerätty koko sen parisataa vuotta. Nyt tämän perän isännillä on tämä karhihtuu-villitys. Kuulemma ei nosta kiviä pintaan, niinkuin kyntö ja jää ainakin yksi työvaihe pois, hyvässä lykyssä se kivenkeruukin.


This field must be about 200 years old and it is still full of stones.
Ploughing raises stones up and farmers here have been using harrows nowadays to make the field work easier. Easy and fun. Complement sowing with ATW in spring seems to be fun too:)

2 kommenttia:

 1. Totta puhut, miespuolisilla maanviljelijöillä tuntuu olevan suuri tarve tehdä kaikki asiat koneilla ja jokaiseen hommaan on oma laitteensa! Kuitenkin koneilla työt nopeutuu ja helpottuu huomattavasti, joten ehkä siitä on myös jotain hyötyä, vaikka koneita tuntuu kertyvän aika lailla.
  Tottakai pellon muokkausta helpottaa kun ei tarvitse kiviä kerätä, joten ehkä kyntö on ihan hyvä jättää välistä myös maaperän tiivistymisen välttämiseksi. Nykyään on monia hyviä maanmuokkausmenetelmiä kyntämisen korvaamiseksi. Myös suorakylvö voi toimia joillakin palstoilla.
  Maanviljely on rankkaa puuhaa muutenkin, joten ei haittaa vaikka sitä vähän yritetään helpottaa jossain määrin.
  Tietysti miehet haluaa leikkiä vähän ”leluillaan” joten ajelkoot mönkijöillään vaan, vaikka siitä ei suurempaa hyötyä olisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kyllä se on mukavaakin, kun koneella saa niin näppärästi jonkin työn hoidettua. Voisin minäkin sillä mönkkärillä ajaa:) Meillä on kokonaan nurmella pellot ja se vähän rajoittaa uusimistapoja. Kyllä tätä suolla viime keväänä kokeiltiin ja siellä se onnistuikin. Siementä vaan ja jyrää päälle.

   Poista