Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.tiistai 22. lokakuuta 2013

Karukoskesta luontoelämyksiin

Elokuvista juuri tulleena rietausin nyt näistä elämyksistä yleensä tuumailemaan. Luontoelämysten ympärillä olen pyörinyt viime aikoina koulutuksissa kulkiessa. Mutta mikä riittää luontoelämykseksi, kun asuu niin metsässä, että koko elämä on yhtä luontoelämystä? Mikä enää värisyttää selkäpiitä, nostaa karvat pystyyn ja kyyneleet silmiin? 
1. Aamuneljältä matkalla kohti pohjoista. Pysähdyn jalottelemaan jossain Pudasjärvellä määrättömän laajan suon laitaan. Aurinko nousee syksyiseen sumuun. Ja kaikki on mahdollista.
2. Yksin sysipimeänä yönä metsämökillä. Huussireissulla taskulamppu sammuu ja vaikka katsoo kohti taivaitakurkottavia kuusten latvoja, ei erota taivasta. Miten pientä olla maailmankaikkeudessa.
3. Ylä-Kainuulaisessa naavakuusikossa. Jäähileiselle sammalelle putoilee raidan keltaisia lehtiä. Oppaani laulaa Gandalfin nuotiolaulun. Ja vuorepeikotkin nojaavat hakkuihinsa ja pyyhkivät kyyneleitä silmistään elämän rajallisuuden edessä.

Että näin yksinkertaista se on. Ei koskikelluntaa, ei jääkiipeilyä, ei tunturivaellusta. Läsnäoloa.


When you live in the middle of the forest, it is hard to find a nature experience, which makes your heart beat or makes you weep, just because it is so awesome. Riverfloating? Ice climbing? Well...
1. Four o`clock in the morning driving to north. I stop to walk for a while. Swamp is endless. It is quiet and cold. Sun is just rising. Joy in my heart.
2. A dark autumn night. I stand in the middle of the forest. No moon. No snow. I know there is a sky, but I can´t tell where. How tiny I am! 
3. An old forest; singing voice of my guide. Gandalf`s song, the first feeling, that life will not last for ever. I have tears in my eyes. And the goblins listen and lean to their hacks for a moment. 
So simple. Just a moment. With no intentions.

4 kommenttia:

 1. Säynäjäsuo ja särkät ovat minusta upeat, siellä jos jossain sielu kesällä lepää, Kaunisniemi ja Soiva metsä Suomussalmella ovat ihan ykköset myös.

  VastaaPoista
 2. Hienoja tuokiokuvia! Mikä on Gandalfin laulu? Luulin lukeneeni kirjat tarpeeksi monta kertaa...

  VastaaPoista
 3. Totta puhut, parhaat elämykset ovat ilmaisia, usein odottamattomia.

  VastaaPoista
 4. Kyllä, ja joskus näkee lähimetsänsäkin ihan uudessa valossa. Monivuotisessa hiihtelypaikassani etsin sieniä syksyllä ja yhtäkkiä huomasin puiden oksilla valtavasti naavaa. Ei kai se sinne parissa vuodessa kasvanut, mutta sitä on joskus niin sokea. Tuon laulun sanoja koitin etsiä, mutta en vielä saanut. Se on jostain oopperasta. Sallista??

  VastaaPoista