Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.maanantai 28. tammikuuta 2013

12 000 syytä olla onnellinen


Suomalainen käännös Barbara Ann Kipferin kirjasta ilmentänee suomalaista mielenlaatua nyysimällä parituhatta onnellisuussyytä jo heti kättelyssä pois alkuperäisestä tekstistä :) Tämän hauskan sanakokoelman avulla olen yrittänyt täyttää viime syton jälkeisen väsymyksen nollaamaa mieltäni positiivisilla mielikuvilla. Syöpähoidot ovat ihan syvältä ja maalla sairastamisen voisi lisätä siihen samaan rakoon, sillä täällä tarvitsee toisten tukea koko ajan, toisin kuin kaukolämmön ja lähisiwan viereinen asukki.
Listaanpa kuitenkin hyviä puolia tästä peräkylällä kitumisesta:
1. Hiljaisuus. Paranen hiljaisuudessa. Ei liikenteen melua, ei autontorvia, ei hälytysajoneuvoja.
2. Pimeys. Jos ei yöllä laita valoja, voi juoda kuumaa kaakaota villahuovan sisällä kuun, tähtien ja revontulien valossa. Tai pilvisenä yönä pilkkopimeässä. Karhumaista, lohdullista, voimaannuttavaa.
3. Puhdas ruoka. Kun harvemmin jaksaa raahautua kauppaan, tulee syötyä lähiruokaa. Itsepoimitut marjat, itsekasvatetut kasvikset, nam.
4. Ulos voi mennä ryysyissä kuin ryysyissä. Hiihdin pellolla kakskytvuotta vanhoilla suksillani ja navettatoppakamppeissa. Ei mahtanut haitata ketään:) Ja ilma on puhdasta. Parantavaa:)
5. Linnut. Kun on tosi heikossa kunnossa, voi kuitenkin katsella lintulaudan vilskettä.
6. Tilaa. Killi tulee ja menee niinkuin haluaa (osaa avata itse ulko-oven). Jos se ei satu kenenkään haulikonkantaman päähän, on tämä helppoa lemmikinpitoa.
7. Puuhailu. Voimien mukaan voi siivota, kokata, lämmittää uuneja, hakea halkoja, tehdä lumitöitä, rapsuttaa hiehoja, maalata potkuria tai vaikka hakea katajia maljakkoon. Ja kun väsyy, jättää siihen.
(Kiitokset tunnustuksista, joita olen saanut ihanilta bloggaajilta! Anteeksi, etten jaksa niiden vastauksia värkätä! )

Metsämansikat, kalenterin suunnittelu, palavien takkapuiden paukkuminen....

I wonder why 14 000 things to be happy about by Barbara Ann Kipfer was translated (here in Finland) to 12 000 things to be happy about :) 
I have read this book after the latest cancer treatment, which was...PEEEP. After few days of total tiredness and dark thoughts, I try to full my empty mind with good thoughts. 
A country village is in many ways a rotten place to be sick, but I decided to list here some advantages.
1. Silence. During the weak days the best is to rest in silence; no cars, no toots, no noise of the emergency vehicles.
2. Darkness. If you don´t put on the lights at night, there´s only stars, moon and northern lights. I feel bearish and it is comforting and empowering.
3.  Pure food. I use more local food and self-grown and picked berries and vegetables, when I must stay home. I imagine it is good for my health too.
4. Outdoor activities...are available in any kind of clothes. I can ski on our field with my 20 years old equipment and my working overall. No audience. And no exhaust out there.
5. Birds. On a really bad day I can just sit by the window and watch birds and squirrels on the birdfeeder.
6. Freedom to live. Our cat comes and goes as he likes, in and out.
7. Puuhailu? What´s the word...tinkering?  Cleaning, cooking, keeping fire, fetching fire wood, snow work, scratching the heifers, picking junipers to decorate the hall, painting kicksled... and if I get tired I can just let it be.

7 kommenttia:

 1. Positiivisen asenteen merkitystä ei voi vähätellä. Voimaannuttavaa on huomana arjen pieniä iloja ja keskittyä nauttimaan niistä!

  VastaaPoista
 2. Jaksamista sinulle kovasti, mekin pääsemme kohta hiihtolomalle Kainuuseen ja saa taas nauttia kaikista kivoista jutuista ja eritoten luonnosta.

  VastaaPoista
 3. Onhan niitä onnen aiheita, vaikka tahtovat välillä unohtua. Kyllä tää talvi tuntuu väsyttävän vaikka ei pitäskään. Voimia sinne!

  VastaaPoista
 4. Puhumattakaan siitä, miten kaunis on tämä tammikuu ollut sään puolesta. Nyt sen vasta tajuaa kun on taas harmaata ja mössökeliä luvattu. Maaliskuun vaaleanpunaiset illat ovat täällä ennen kuin huomataankaan. Minä myös olen suuri lintujen ystävä! Toivottavasti hoitorupeama alkaa sinulta olla tältä erää pian ohi ja se on myös nitistänyt "riiviön", kuten meidän perheessä syöpää kerran kutsuttiin! Lähetän voimia sinne ja kiitos sanoistasi - täällä pääkaupunkiseudun liikenteen hälyssä pääsin melkein itsekin tuon revontulitähtitaivaan hiljaiseen tunnelmaan.

  VastaaPoista
 5. Olet löytänyt elämässäsi hyviä arvoja, alleviivaan kaikki itsekin!

  Oletko löytänyt pakuriteetä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai siis tarkoitan luonnosta pakurisientä, joka kasvaa koivujen rungossa. Voisit googlettaa ja löytyy paljon tietoa.

   Poista
 6. Kiitos kommenteista, ei silti, kuten alussa vihjaisin, voisi kaupungissa sairastaminen olla helpompaa lyhyiden välimatkojen ja yhden luukun palvelujen vuoksi. Juu, Leila, pakurikääpäteetä sain maistaa Mustarinda-talolla tänä kesänä ja sehän olikin hyvää! Kansanparantajan perillinen blogissa on pakurista juttua ja linkki kirjaan aiheesta.
  Onneksi enää kaksi sytoa jäljellä ja luulenpa, että sädehoito Oulussa tulee olemaan tähän verrattuna turistimatkailua :)

  VastaaPoista