Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.lauantai 6. lokakuuta 2012

Tetrix

Meillä on onni omata lintuja metsästävä ystävä. Linnun siipi nimittäin on ihan paras lakaisija. Siivellä sipsuessa muistuu aina mieleen oma mummoni, joka asusti pikkuisessa mökissä, keitti meille kahvit vanhanajan puuhellalla ja antoi lapsille "uskovaisten pastillia" nurkkakaapista. Ja tietysti lakaisi varpuluudalla portaat. Lintumieheltä saamme aina joskus teertä, josta tulee uunissa mainiota leivänpäällystä.
Lueskelin tuossa Kainuun maaseutukeskuksen Kainuulaista ruokaperinnettä-kirjasta (Kajaani 1979, Kainuun sanomain kirjapaino oy) ja siellä kerrottiin entisajan ruokajärjestyksestä:
klo 5 aamukahve
klo 7-8 aamunen
klo 10 päiväkahve
klo 13-14 puolinen
klo 16 iltakahve
klo 19-20 iltanen

Erityisen hauska on tuo kirjan kuvailema kahve: aamukahvella jyvävettä tai pöönäkahvea, päiväkahve nautittiin samalla tavalla kuin aamukahve ja iltakahvella tarjottiin samaa kuin päiväkahvella:)
Ruuat ovat todellista lähiruokaa, päivän ruokalista saattoi olla esim. aamulla naurismaitovelli, päivällä lintuvelli ja illalla kukkoa, lisänä hapanleipää, höppövoita ja suolakalaa, juomana hapanta piimää. Eipä ole ylipainoa varmaan kertynyt!
Jäljellä meillä on nuo ruoka-ajat, mutta ilettää ajatellakin, mikä mässytyksen määrä tulee päivän mittaan vedettyä nassuun. Omnom!

Our dear neighbor hunts black grouses (Tetrao tetrix) and I get wings from him for sweeping. (Don´t worry, I have a vacuum cleaner, but wings are the best tools for oven dust). These wings remind me of my grandma. She lived in a tiny cottage and used traditional ways in her housekeeping. Old fashioned range, bird wings, twig brooms...
I found a book about the food tradition of Kainuu. It is quite obvious why we get overweight today! Only black grouses and the meal times are left:)
For example:
5.00 coffee (no buns!)
7.00-8.00 breakfast, porridge or gruel
10.00 coffee (no buns!!)
13.00-14.00 lunch, black grouse soup
16.00 coffee (did you really think there´ll be some buns?)
19.00-20.00 evening snack, porridge or fish pie
All meals with sourdough bread, sour milk and butter.

 

2 kommenttia:

  1. Hei, blogissani on sinulle tunnustus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset tunnustuksesta! Olen ähkäillyt ja pähkäillyt, mitä sen kanssa tekisin, mutta nostan kädet pystyyn, ei ossaa, ei joua:)

      Poista