Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.maanantai 20. elokuuta 2012

Kiinteistöjä itsepäisille ihmisille

Ja taas lähtee kynä lapasesta:
Kiinteistö myytävänä, kiinteistö myytävänä, kiinteistö...
Päivän palaverissa tipahteli teknisiä tietoja tyhjillään olevien kiinteistöjen neliömääristä. Järkipuhetta lämmityskuluineen ja kunnostustarpeineen. Melkein kuuli, kuinka osallistujien muistot viiskymmenluvun lapsilaumoista kivikouluissa napsahtivat muistojen arkkuun lukon taakse.
Luin aikanaan Tapani Valkosen ja kumppaneitten "Suomalaiset" (-85) pääsykokeeseen, kun vielä haaveksin pääseväni toimittajaoppiin. Tänään kömmin aitavintille lukemaan taas kyseistä kirjaa. Miten tähän tultiinkaan? Mihin katosivat ihmiset syrjäseuduilta? Eikö paluuta ole?
Jatkoin lukemista Eero Uusitalon kirjalla "Maaseutu-väliinputoajasta vastuunkantajaksi" (2009). Surffaan edelleen näiden kahden kirjan välillä vertaillen ja ihmetellen. Väestökehitys, hallitusohjelmat, maatalous-, maaseutu- ja aluepolitiikka...
Pienen  ihmisen päässä tuntuu, että koko härdellin taustalla on vain raha. Tehokkuus, kilpailukyky, globalisaatio.
Ei löydy kirjoista ylistystä isomummoille, jotka pyöräyttivät lapsilauman "väärään" paikkaan. Ei löydy teknisen puolen tiedostoista kammaria nykyihmiselle, jossa saisi tehdä etätyötä hiljaisuudessa tai pelkästään tilaa olla kylähullu tarpeeksi väljissä maisemissa.
Välittäkää piutpaut hallitusohjelmista, alijäämäisistä kuntatalouksista! Vääntykää väkisin landelle, vaatikaa etätyökonetta nyrkkiä puiden, tuokaa yrityksenne vanhoihin kyläkouluihin, tinkikää matkasta turhuuden turuille ja tuhlatkaa rahanne kyläkauppaan, mielenosoittaakaa juurtenne puolesta, vaatikaa tieremonttia, pitäkää kynsin hampain kiinni tukirahoista ( ne ovat vastike maalta siirretyltä orjajoukolta, joka asuu suolle ajomaalle rykäistyllä viidenkymmenen samanlaisen "omakotitalon" alueella keskellä ikean huonekaluja) ja nostakaa työttömyyskorvauskin rinta rottingilla! Se on nimittäin nyt teistä itsestä kiinni. Kyllä meidän elämän eteen värkkäillään direktiiviä ja maakuntaohjelmaa, mutta itse on elämänsä suunta valittava. Tervetuloa takaisin maalle, jossa puu on puuta, eikä komposiittia, ruokakin maistuu joltakin, ja unta ja näläkää riittää ja lempikin palaa alkuvoimaisena.
Huhhuh. Ja uskokaa tai älkää, en ole kunnallisvaaliehdokas.
And to you, my foreign friends: this was a passionate speech for the rural areas. My message was actually, that we have a lot of empty properties in Finland:) Check for example Karhulanvaara and lovely village pages of Ruhtinansalmi.

9 kommenttia:

 1. Parikymmentä vuotta ollaan Kainuuseen yritetty, mutta aina se on kariutunut siihen, että toiselle ei ole löytynyt työpaikkaa.

  VastaaPoista
 2. Oikein puhut, työn peräänhän täältä on lähdettykin alun perinkin! Mutta saammeko kohta pakata kapsäkit vielä kauemmas, meneehän tuotanto jo Kiinaan alalta kuin alalta. Ja moniko alun perin tahtoi pois työn perässä, moniko halusi luovuttaa vaateteollisuuden ja puhelimenteon ulkomaille?

  VastaaPoista
 3. Ah kuulostaa niin järkipuheelta. Itse olen maalta kotoisin ja en malta odottaa, että pääsen taas maalle asumaan.

  Tuossa yksi päivä mietin, auttaisiko maalle muuttavia ihmisiä se, jos nuoret saisivat ajokortit jo 16-vuotiaina? Esimerkiksi nuorille, jotka asuvat neljän kilometrin päässä (tai kauempana) lähimmästä joukkoliikennevälineestä saisivat poikkeusluvan ajokorttiin. Jenkeissä sama periaate, mutten tiedä, toimiiko. Niin ja Jenkeissä tietenkin kaikki saavat kortin 16-vuotiaina, eli poikkeuslupalaiset 14-vuotiaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, miksipä ei, ajelevathan nuo nuoret traktorillakin:)
   Juuri tätä tarvitaan, ennakkoluulotonta asennetta. Maallemuutto ei ole kaikkien juttu ja eri elämänvaiheissa asuminen järjestyy eri tavalla. Syrjemmälle muuttajille pitäisi kuitenkin olla tarjolla mahdollisuuksia, tietoa ja tukea.
   Työn (ja terveyspalvelujen, valtionhallinnon, poliisin....) siirtyminen isompiin keskuksiin pitäisi korvata syrjäkylille vaikka asukkaiden verohelpotuksin.
   Tervetuloa uusille lukijoille!

   Poista
 4. Jeeee!!! Hyvä Misku =D Sinun kyllä pitäis alkaa kunnallisvaaliehokkaaksi!

  Nyt siis kaikki maalle, hop hop! Ja kannatetaan niitä ruokamuseoita ja muita XD

  VastaaPoista
 5. Hei. Mukava löytää blogi täältä "syrjäseuduiltakin"! Olen Pohjois-Karjalasta ja olen etsinyt muita täältä päin bloggaavia, ei vaan ole tullut vastaan.
  Ei se vaan onnistu maalle muutto aina, vaikka on taloja myytävänäkin. Se Oikea talo tai tila on löytymättä. Perikunnat pitävät tilansa kylmillään homehtumassa ja lahoamassa, korkeintaan joku saattaa myydä talon pienellä tontilla ja jättää pellot ja metsät itselleen. Etsitty on sopivaa paikkaa täältä(Pohjois-Karjalasta) pitkään, eikä ole löytynyt. Enää ei tässä iässä voi ottaa suuria velkoja eikä tehdä muitakaan "harha-askelia".

  VastaaPoista
 6. Sanopa muuta! Tunnesiteet ovat kai niin vahvat, ettei autiotakaan taloa osata myydä. Itse olen mökkiperikunnan osakas ja meillä on tosi hyvä porukka, mutta siinäkin kiinteistön kehittämiseen ei oikein osata laittaa tulevaisuuden tavoitteita ja tahtoo ne korjauksetkin olla aika pieniä:)
  Olethan seurannut navetta.com sivun vanhoja taloja ja maallemuutto.info sivuston markkinapaikkaa?

  VastaaPoista