Talkkunapuuro, pottumaito ja pottupuuro olivat Kainuuseen
miniäksi tälläytyneelle lappilaiselle aivan nevöhööd kamaa silloin
neljännesvuosisata sitten (mahtavaa, kun on jo niin vanha, että voi käyttää
tuollaisia aikamääreitä ja pojitella kaikkia alle 40 v miehiä). Tätä nykyä
osaan jo moiset keittää.
Ja höpöhöpö. Ei talkkunaa opita keittämään.
Talkkuna valmistetaan täällä ohrasta. Jyvät keitetään,
paahdetaan ja jauhetaan. Ennen sitä tehtiin itse, mutta nykyään mennään kauppaan,
kävellään ohi hämäläisen talkkunapussin ja otetaan se oranssinkeltainen.
Puuroon tarvitaan litra vettä, se kiehuvaksi, suolaa
teelusikallinen, talkkunaksia 2 desiä sekoitetaan veteen. Pussin kylessä lukee
puoleen litraan kaksi desiä, mutta se on sotkamolaista huumoria. Tulee liian
tönkköä. Puoli litraa on kyllä hyvä
idea. Talkkunan keittäminen alkaa nimittäin vasta tästä ja kun puuroon veivaa
vuorotellen vettä tai jauhoa, puuro siunautuu yleensä niin, että sillä ruokkisi
koko kylän.
Puuroa kannattaa
hämmentää koko ajan. Tiedät, että se on kypsää, kun jauho alkaa pysyä tasaisena
puurona. Kun puurokauha ei enää liiku puurossa, tiedät lisätä vettä. Kun puuroa
roiskaa pitkin hellaa, tiedät lisätä jauhoa. Tätä jatketaan, kunnes on liian
nälkä tai kyllästytään. Pöydässä puuroa vielä moititaan kovin sanoin, mutta
tulee se voisilmän kanssa suurella nautinnolla syötyä. Kuulin eilen radiosta,
että ruoka on ravitsemuksen lisäksi yhdessäoloa ja elämyksiä. Olivat varmaan
syöneet talkkunaa.
Koska kypsyminen jatkuu kuitenkin, on tähteet lohkottava kattilasta biojätteeseen työkalun
avulla. Jos joku on keksinyt tähteille käyttöä, niin kertokoon!
Talkkunajauhoa voi kuulemma laittaa vaikka viilin päälle ja
olihan ainakin takavuosina suomussalmella saatavilla pehmisjäätelöä
talkkunalla. Noh, vaikka olen jo lauhtunut kainuulaisuuden edessä sen verran,
että minut saa saukkokankaaseen haudata, niin joku roti tuolle
talkkunansyönnille on oltava.
It will be
cold out for the next days, even -28 c, so I can make all my winter tricks to
make life cosier. We have already ploughed
snow against the plinth (keeps the house warmer), fulfilled the firewood store,
set the heater to the cow house and store enough food for animals and family
for a week. Usually life goes on normally, but it is wise to prepare.
One of the
best winter dishes is ”talkkuna” porridge. The flour is made of boiled, roasted
and milled barley. The recipe is easy. Add two cups of flour to a litre of boiling
water (some salt too). Stir well. Eat with a good piece of butter.
For me, a
daughter–in –law from Lapland this porridge has been one of the adaptation
tests. Easy way to cook this porridge is a sign of a real ” kainuuoriginal”. I usually have to add more
water and after a while more flour and after a while….. in the end I have huge
porridge far away from the idea of real
talkkuna. But it keeps you full and you
have time to keep fire on and dream of the next meal, maybe potatomilk this
time! (Another odd traditional food from Kainuu)(Don´t tell the originals that
I said this)
Kiva postaus! Talkkunapuuroa olen joskus syönyt, mutta en ole koskaan itse tehnyt. Hienoja nuo paikalliset ruoat. - Hyvää tammikuuta sinulle!
VastaaPoistaHyvää uuttavuotta Anneli! ja kaikille muille myös! Olen vissiin juuttunut arkeen, kun päivät on menneet yhtenä pötkönä, eikä vuoden vaihtumistakaan juuri huomaa. Olen ehkä väärällä vuosisadallla, sillä minun päässä vuosi alkaa aina syksystä :)
PoistaHihii, meillä on joka aamu puuro, mutta jotenkin on kyllä virkistävää, kun porukat on joskus poissa ja yksin saa melskata, niin en tasan keitä mitään puuroa. Talkkuna on kyllä aikas voimakasmakuista!
VastaaPoistaÄsken söin just kaurapuuroa, ihanan lämmittävää :)
VastaaPoistaKaapissa on pussi savolaista talakkunnoo, ei mulla vaan tule maisteltuakaan :)
Heti tänä aamuna piti keittää kaurapuuroa, kun tuli ihan vesi kielelle, semmoista pitkään haudutettua ja pehmeää. Nam!
Poista