Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Sauna lumesta
Muuan ja jos toinenkin on tänä vuonna kysynyt, että oletkos sinä ansiotyössä (blingbling ja glamouria) ollut ja olen siitä tavattomasti käärmeissäni, mutta sivutoimiyrittäjä-osa-aikatyöttömän arjessa alkoi jo itsestänikin tällä viikolla tuntua siltä, että pitäisi vissiin hommata OIKEITA töitä.
Tein nimittäin lumisaunan. Tai no joo, oli siinä isäntä traktorimiehenä ja nuoriso viimeistelyhommissa. Mutta ei siis järkeä. Mutta todella ihana siitä tuli!
Ensin kasattiin julma määrä lunta etukuormaajalla. Sitten koversin terälapiolla sinne 1,8*1,8 huoneen, joskin lauteiden ”alta” en ottanut lunta pois. Lauteet sahasin kuormalavasta ja maalasin ne nätimmäksi. Lauteiden alle lumipenkkaan iskin rimat tueksi ja ruuvasin lauteet kiinni niihin. Katto syntyi parista kakkosnelosesta ja kierrätyslevyistä. 
Kiuas on kesämökin varakiuas, kierrätetty ties mistä. Kivet isäntä haki sorapaikaltamme lumen alta. Piippu on osin kiukaan piippu, osin joku vanha ränninpätkä. Kivivillasta on läpiviennin kohdalla eriste ja sen päällä folio. Ovena on tyttönä kutomani räsymatto.
Löyly tulee ällistyttävän kuumana ja höyry täyttää koko saunan joksikin aikaa. Oikea sauna on toki lämmin ohella ja suihkuun mennään sisätiloihin.
Alun perin hommasin kivivillaa siihen nimeen, että kiuaskin vuorataan sillä, mutta ei se ole tarpeen. Lumi sulaa pikkuhiljaa, jäätyy jääksi ja vain oven ja katonraja ovat höyrylle mieleisiä karkupaikkoja. Piipun ympärille olisi pitänyt olla toinen kierros villaa, mutta sulaneet kohdat voi tilkitä lumella kylvyn välissä.
Ajatus jalostui tehdessä (mutta kielenkäyttö ei), joten ehkä ensi vuonna tehdään uusi sauna pikkuisen eri mallilla.My middle age crisis has reached the ultimate point and I have started to make weird things. This time it is a sauna made of snow.
Lassi made a big snow mountain by tractor and I made a cave to the snow. Sauna has pallet benches, roof of old chipboard pieces and sauna stove is an old stove from our summer cottage. Door is a rag rug.
The contrast of cold walls and hot stove make a thick steam every time we put water on the stones. To the shower we walk to the house under dark starry sky. It is an amazing experience!

9 kommenttia:

 1. Taas löit minut ällikällä!Sinä se osaat jos vaikka ja mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi, lunta vaan ja tekemään, onnistuu kaikilta jos multakin:)

   Poista
 2. Voi hyvä ihme, miten keksiliäs ja taitava olet. Jonkun lehden pitäisi tehdä juttu tästä lumisaunastasi. - Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakoilin mallia netistä ja olihan mulla teollisuusvakoilijakin. Linkistä löytyy oikein tyylikäs paikka, jossa taideopiskelijamme oli hommissa. http://arcticsnowhotel.fi/fi/

   Poista
  2. jaa no ei vissiin aukea tuo linkki, mutta kun kuuklaa lehtojärvi ja lumihotelli niin posahtaa heti.

   Poista
 3. Kyllä...voit lisätä tuon ihan hienosti Ansioluetteloosi...Jos joku vielä kyselee!
  Hieno Joulusauna. Hyviä löylyjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhee, joo niiden outojen asioiden listaan, mitä siellä jo ennestään on! Se aina kummastuttaa, miten yrittäjyys ei tunnu olevan vaihtoehto joidenkin päässä. Yrityksethän tätä maailmaa pyörittää. Hyviä joulusaunoja Hurahdussaunaankin :)

   Poista
 4. Pitäisköhän ruveta jo harkitsemaan uutta nimeä blogille; tästä on realismi kaukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, etäännyn todellisuudesta hyvää vauhtia :)

   Poista