Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.sunnuntai 14. elokuuta 2016

Tämä tyttö se poistuu somesta ensi viikon perästä

Edit: 19.tammikuuta 2017 palattu osaan somea, tunnelmia siitä linkistä Sosiaalinen mediaani.


Soutelin joella hakemaan miestä ja corgia metsästä. Haltioiduin tyynestä vedestä, ilostuin majavan nakertamista kannoista, kuuntelin jokeen solisevaa puroa ja henkäisin ihastuksesta tunnistettuani korpipaatsaman rannan niityllä. Joo, tuosta voisin kirjoittaa pitkästikin, mutta siinä henkäillessäni unohdin ottaa kuvan someen siitä paatsamapensaasta. Ja tiedättekö mitä? Se ei haittaa. Tätä on vapaus. 


Olen mukana Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa. Ja sun vaikka missä. Olen haalealla mielenkiinnolla seurannut, miten joku aina pitää lakkoa somesta. Itse olen ollut suuri sosiaalisen median puolestapuhuja. Siellä on oltava, jotta tietää tapahtumista, asioista, markkinoi itseään… Ja nyt käännän siis takkini. 


1. Ajankäyttö.  Käytän päivässä eri tilejäni yhteensä varmaankin tunnin ajan. Tunti päivässä tarkoittaa 365 tuntia vuodessa. Se on työpäivinä melkein 50 päivää! Kuvitelkaa! Jos sen tunnin päivässä kävelisin, laihtuisin vuodessa kymmenen kiloa.  Tai jos vaikka opiskelisin, saisin kasaan 13 opintopistettä.  Siinä ehtisi oppia vaikka saksan kielen uudelleen.

2. Ihmissuhteet. Kyllä,  tulee ikävä teitä kaikkia!  Mutta oikeasti, enhän edes katso kuka päivityksestäni tykkäsi. Ette katso tekään, eikös vain. Jos haluan tietää, mitä Hannuserkulle kuuluu, en nosta persettäni sohvalta, vaan menen kurkkaamaan facebookkia. No, näkyy remontin teossa olevan. Mutta mitä ihmissuhteita tuo tuommoinen on? Entäpä jos soittaisin Hannuserkulle? Oikeasti kysyisin, mitä kuuluu. Tai vaikka poikkeaisin, jollain niistä 365 tunnista, jotka säästän somesta.

3. Elämykset. Mitä viime kesän somesta jäi mieleen?  Noooo…..enpäs nyt muista. Mutta mitä viime kesästä jäi mieleen? Pirkko, joka etsi minut käsiinsä lomamatkallaan, häät, auringon lämpö iholla, kaupan asiakkaat, terveys leikkuiden jälkeen, uimisen riemu, onkireissut, maalin tuoksu, sade, kasvimaa. Eivät muiden elämykset, vaikka niistä tykkäänkin somessa ole minun elämyksiäni, eikä meidän ladonseinän punamaalin tuoksu ulotu instagramin kuvaan.

4. Markkinointi. Olen käyttänyt Facebookia yritysmarkkinointiin. Olen saanut arpajaisille ja eläinkuville tuhansia katsojia. Mutta oikeasti maksavat asiakkaat ovat tulleet puskaradion tai googlen kautta. Lämmin kiitos kaikille! Itsekin etsin yritysten kotisivut googlesta. Ja suunnistan sillä perusteella.

5. Viihde. Kyllä olen saanut viihdettä somesta. Mutta  kahden sekunnin viihde koneella tai älypuhelimella, mitä se on sen rinnalla, että näkisin oikeasti instagramiin kauniita kuvia postaavan islantilaisen lammastilan tai nauran itseni tärviölle viheralueita hoitaessani juttuseuran tarinoille.

6. Tiedonsaanti. Joo. Höpöhöpö. Ostin taannoin googlehaun perusteella verkkokaupasta pussilakanoita. Arvaatte varmaan, että Facebook esitti minulle kaksi viikkoa pussilakanamainoksia.  Siis oikeasti. Miten paljon nämä nettinapit rajoittavatkaan maailmankuvaamme.

7. Tiedon laatu. Avasin yhtenä iltana radion Ylen kanavalta. Jäin kuuntelemaan. Kokonaisia kauniita lauseita, ilman hymiöitä. Kuulin ällistyttäviä asioita oikeushistoriasta. Punnittua puhetta ja tutkittuja faktoja. Härrekyy, tätäkö on vielä tarjolla! Enhän ole edes lukenut maakuntalehteä kunnolla aikoihin. Rääppinyt pahaisia otsikoita Kalevasta ja Kainarista Twitterissä. Tai pahimmassa tapauksessa kurkannut kaverin päivityksen, että taas tapahtuu sitäjasitä ja sen kaverin vastauksen, että voi kauheeta ja luullut sitten tietäväni maailman tapahtumat. 


Minä aion siis olla. Läsnä. Nauttia. Elää.

 Minulle voi soittaa 040-7700517. Olen edelleen Whatsupissa. Minulle voi laittaa sähköpostia liisa.misikangas@hyrynsalmi.net. Blogiani kirjoittelen edelleen, mutta vain jos siltä tuntuu. Pankaa kalenteriin 20.1.2017, jolloin päivitän somesta poistumis tilannetta blogissa, jos luoja suo.I am leaving Facebook, Twitter and Instagram this week. Yes, really!


I was rowing on a river today. Birds, the sound of water under the boat, rain on my face, smell of the autumn in the air. I was so happy, I forgot to take a picture of the buckthorn. And guess what! It doesn´t matter. This is freedom.

I have talked a lot about the benefits of the social media. But now I am not sure any more. 


1. Time. I spend an hour a day in Facebook, Twitter and Instagram. It is 365 hours a year. 50 working days. By walking that hour every day I could lose 10 kilos weight in one year. Or I could use it in studying. German for 13 credits!

2. Human relations.  Which one sounds better? I want to know what cousin Hannu is up to.

a) keep on sitting on the sofa, check Facebook, forget him. He never even knows that I was interested.

b) phone him or visit him. We´ll talk about our families, cars, motorbikes, cows, repairing homes and drink coffee. We´ll hug and we hope to see soon again.

3. Experiences.

Last summer social media experience to remember:  ????

Last summer real life experience to remember: Pirkko´s visit, wedding, sun, swimming, customers....

I like great pictures and experiences in your timeline, but your experience is not mine.

4. Marketing. I have paid for visibility and have arranged lottery and reached a lot of fame, but the real customers have come by someone’s recommendation or by google.

5. Entertainment. No Facebook joke beats a good laugh early in the morning in the garden work with living humans! And I will visit that sheep farm in Iceland rather than just watch the pictures in Instagram.

6. Information. I bought bedsheet in web shop the other day. For two weeks I got messages in Facebook about sheets. Ridiculous. How narrow is our view to the world in social media?

7. The quality of the news and information. I opened the radio one day. I listened amazed. Complete sentences, no smileys. I learned facts about the history of judiciary. For ages I had not read newspapers. Only checked Twitter for the headlines. Or even worse, checked my friend’s timelines in Facebook and the comments (googlord, ohmygod, can´tlikethat…) for the latest news.


I will continue writing here in my blog. 20.1.2017 I will update this social media rebellion.

My e-mail, Whatsup and phone are still there. Let´s live! Let´s enjoy.


12 kommenttia:

 1. Miten mahtava artikkeli, ouit sanoiksi sen mitä varmaan tosi moni on jo pitkään ajatellut. Näin teen minäkin.. Pian, ihan kohta, joakus. Ihan varmaati kuitenkin kun se kuuluisa "mitta" on täysi.
  Pian toivottavasti tavataan, aikuisten oikeasti ja livenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Mullakin epäilyttää edelleen, mutta oikeasti aika hassu maailma tuo some, kun sohvalta kattoo, että naapuri on poiminu sieniä, joku adalmiina jossain toisella puolen maailmaa menny tansseihin ja joku tutuntuttu on käheä tänään. Toivottavasti nähdään, tulen pohjoiseen varmaan useamman kerran tänä syksynä. Laitan viestiä niin juuaan kahvet!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Joo just, puhelimella vastatessa heittää monesti tuon kommentin, piti poistella täällä tietsikalla :)

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Jep livenä olis mukavampi. Hannu. Ps Itsekin välillä yrittäny some lakkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin päin taidan kuleksia syksyn päälle :) Olin ajatellut, kuten tekstistä hoksasit :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Joo, jännää miten paljoon sitä onkin jo sotkeutunut Facebookinkin kautta. Kotisivut pitää muuttaa, luonnontuotesivut tarkistaa...huh! Puistattaa.

   Poista
 4. Peukkua tälle stoorille, vaikka päätin aikoinaan olla menemättä Twitteriin ja blogi-minän Instagramkin on vasta harkinnassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Instagram on aivan ihana kuvineen ja Twitterkin kätevä keskusteluvälineenä, mutta toisaalta tuntui, että miksi tuhlata energiaansa kuvien selailuun. Menen ulos ja rupean katselemaan itse :D

   Poista