Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.



lauantai 8. helmikuuta 2014

Kaapista ulos


Minulla on kiintoisa suhde. Kompostilieroihin nimittäin.
Olen tänä talvena kokeillut oikeaoppista matokompostia. Ainahan kalastajasuvussa on pidetty talvimatoja: ämpärillinen pilkkimatoja, joille on syötetty saunavastat ja puurontähteet.
Nyt meillä on komerossa varastolaatikollinen lieroja. Ihan kaikkea ne eivät jaksa vielä syödä, sillä hyöteä emäntä kokkaa paljon! Mutta se on kuulkaa ihme, mitä siellä lootassa tapahtuu. Puf, ja ruoantähteet ovat kadonneet! Että tämmöinen ulostulo tällä kertaa. Ja kyllä meillä voi edelleen kyläillä, laatikko on tosi siisti ja lieroja ei seilaa sen ulkopuolella.



Kesämatoja

My family has always kept worms for ice fishing in a little pail. During the winter they have been fed with leftovers and birch branches of sauna whisk. 
This winter I have tested a bigger worm compost. It is amazing! It is a storage box and it makes huge amounts of organic material vanish. 
I must remind me that this is probably the biggest box socially acceptable, because I still want neighbors to visit us. But really: the box is beautiful, and the workers there don´t come out :)

9 kommenttia:

  1. Yllättävä ulostulo, mutta kiitoksia! Ekovinkkejä aina tarvitaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tosi hyvästä vinkistä. Tulevat perheen talvikalastajat varmaan ilahtuisivat, jos äiti kaivelisi kätköistään tuoreita syöttejä.
    Mikä lämpötila siellä lierokomerossa suunnilleen on?

    VastaaPoista
  3. Joo, mulla tämä lähti kyllä ihan laiskuudesta, lämpökompostori on pihan takana. On niin helppoa dumpata jämät tuohon keittiön nurkalle.
    Lämpötila on jotain 15-20 astetta siinä ympärillä ja laatikko ei tunnu juuri lämpenevän, eli se on erilainen olosuhde kuin lämpökompostissa, jossa on nyt talvilauhallakin ulkona 55 astetta. Perunan- ja juurestenkuoret kannattaa esipehmentää kuumilla keitinvesillä, samoin kaali. Hautaan tähteet kiertäen laatikkoa ja jätän aina kaivuutikun viimeksi kaiveltuun kohtaan muistiksi. Joskus pitää kyllä tonkia koko laatikko, kun haluaa katsella, missä ne mönkivät:) Muutenhan ne eivät juuri näyttäydykään.
    Pohjoinen permakulttuuri blogissa ainakin löytyy vinkkejä ja matokomposti keittiöön/tapio osala löytyi mukavan konstailematon ohje.

    VastaaPoista
  4. Ja sekö ei haise? Meillä ollaan niin laiskoja hoitamaan kompostoria, että pakkasilla aina tuppaa jäätymään. Nyt siellä kyllä taas henki pihisee. Mutta tuohan olisi varteenotettava vaihtoehto. Kiitos vinkistä ja linkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, merkillistä, mutta ei se haise! Lämpökompostorisskin on se vauhdin tuoksu, mutta tämä ei haise. Vaikka kansi on mulla aina kymmenen senttiä raollaan, jotta madot saavat ilmaa. Kerran olen kastellut, ettei multa kuivu liikaa, näyttävät tykkäävän aika kosteasta ympäristöstä.

      Poista
  5. Herran jeee, kun hieno idea!! En ole vaan koskaan kuullut. Kun muutenkin tein kompostiini sellaisen kamalan virheen, että laitoin sinne tuhkia. Nyt kun tässä iässä viimeinkin ehdin puutarhakursseille. Siellä sen kuulin. Eli uusia lemmikkejä taloon ensi syksynä! Se on varma! Suurkiitos!
    Ja voi tuota sinun sanavarastoa ja sanojen tanssia. Se on ihailtavaa! Kirjoitatko pakinoita lehteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitokset, Maaseuduntulevaisuuteen kerran raapaisin autojutun. Se onkin surkuhupaisa tarina se minun ooppelini... mutta muuten ihan ittekseni tässä maalailen. Kyllä mullakin on kompostien kanssa kommelluksia sattunut! Joskus jäätyy, joskus on liian kuivaa, liian märkää...ja perhe ei ole yhtä innostunut, Isäntä vaan kantaa lantalan tykkiin, jos joutuu solkut viemään ;)

      Poista
  6. Ihan sama juttu, kun jo aikoinaan tuota yritin. En jaksanut talikon kanssa pyöritellä sitä yksin, eikä isäntä ollut kiinnostunut. en vain anna periksi, yritän uudelleen...ja olen sieltä jo jotakin saanutkin ruusuilleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten minä en edes hämmennä kompostejani. Jos sinne lykkää seosainetta, esim liiterinpohjamuraa, tai kaupan pussikuoriketta tai puutarhajätekompostiin ripauksen multaa ja isompaa oksaa tai vaikka perennanvartta väliin, niin pärjäävät pikkuapulaiset ihan itekseenkin :)

      Poista