Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.tiistai 4. joulukuuta 2012

Puurontuunaaja

Olen näköjään 31 vuotta sitten istunut kotsan tunnilla piparitaikinaa leipomassa:) Nämä opettajan kuivakalla äänellä sanelemat muistiinpanot ovat edelleen käytössä ja rakkaita muistoja tulee aina mieleen, kun tästä vihkosta reseptiä etsii. Opettajan jokatuntinen ohje oli säästää energiaa ja raaka-aineita.
Nyt onkin ollut keittiötehopäiviä, sillä olo on mainio..ennen huomista sytoa. Nuttuskehveli keittää useinkin aamupuuron- ilman mitään mittoja (!) ja olenkin puurontuunausmestari. Tämän aamun puurosta tein kaurasämpylät, eilen mannapuurosta tolkuttoman maukasta pannukakkua. Leivinuunissa paistoin punajuuri- ja makaronilaatikon ja kiehutin valtavan hernekeiton. Pakkaseen saan nyt monen päivän ruuat ja talokin on tiiliuunin pehmoista lämpöä täynnä. Tulojen väheneminen ja rauskuva pakkanen luovatkin yllättäen herkkuruokaa ja maalaisromantiikkaa.


In December 1981! I still remember the voice of my teacher, when we wrote down this recipe of the gingerbread and when she, once again, told us to save electricity and materials.
This is "a good week" before next cyto tomorrow and I have used my energy in the kitchen. I warmed up the big baking oven (it was -24 Celsius degrees yesterday evening) and now I have a cozy warm kitchen. In the oven I cooked beetroot and macaroni casserole and a huge pea soup. I put them to the freezer for the next week. The rest of the morning porridge is now waiting for oven as oat buns. Yesterday I baked a pancake, where I hid 3 dl of  semolina porridge, and it was delicious! If this is how to live in a cold, distant village with low incomes-I love it:)

7 kommenttia:

 1. Ja nyt naurattaa! Kissa vetää keittössä kaupanruokaa nassuunsa ja eineksiä meillä syödään kyllä niin paljon, että kotsanope nostaisi silmälasejaan närkästyneenä. No, oli vaan hyvä päivä:)

  VastaaPoista
 2. Onneksi olkaoon hyvästä päivästä! Onhan ne ostopiparitkin hyviä...mut eipä niistä tuu niin hyvää tuoksua taloon, kuin tuosta keitetystä piparitaikinasta tai sämpylöistä ;)

  VastaaPoista
 3. No kyllä ne ihanat ruoat siellä pakkasessa odottavat! Kiittelet itseäsi vielä. Nyt lähden googlaamaan punajuurilaatikon ohjetta. Ollaan kerran tehty jokin versio ohrasuurimoista, muistaakseni. Joku siinä ei oikein onnistunut. Hei ihania päiviä sinne, kyllä sä myrkyistä selviät, toivottavasti oikein ilman pahoja sivuoireita! (Jäin myös suunnittelemaan piparkakkujen leivontaa...)

  VastaaPoista
 4. Punajuurilaatikko mahtaa tulla maistuvin niistä ohjeista, joissa on auramurua tai kermaviili, sillä tuo munamaitoon tehty tuntui aika kevytversiolta:) Joo, tämänpäivän myrkky tuntui jo helpommalta kuin edellinen, kyllä tää tästä!

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana blogi, täytyy kyllä alkaa seuraamaan! :) Olen itse maalta kotoisin ja opiskelen nyt Rovaniemellä agrologiksi. Onneksi puoliväli ohitettu jo, edessä siintää muutto miehen kanssa maaseudulle niin pian kuin mahdollista! :)

  VastaaPoista
 6. Kiitokset kommenteista ja anteeksi pitkä hiljaisuus, mutta back to the stage taas:) Onnea opinnnoille! Rovaniemi on tuttu, kun olen sieltäpäin lähtöisin:)

  VastaaPoista