Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Higgsin hiukkanen

Nyt ne sen kömpiäisen löysi, tuumasi anoppi meille kahvipöydässä. Etteikö muka kainuussa vanhempikin väestö olisi ajantasalla hiukkasfysiikan saavutuksista! Osansa tietysti on sillä, että anopin keskimmäinen poika on ikänsä tutkinut näitä kömpiäisiä, joten cern ja higgs kuuluvat mummun arkisanastoon. Anopin isä oli aikanaan jo tuuminut tyttärenpojan etsivän "tyhjää tyhjästä".
Juhlimme synttäreitä ja samalla ensimmäistä rehusatoa. Isäntä vaihtoi "pallokoneeseen" ja sai rehun ensimmäistä kertaa tilan historiassa yhden miehen koneistuksella kasaan. Seurasin ensimmäisen paalin pyöritystä ja se kaikille säilörehuntekijöille tuttu lause jatkoi elämäänsä tämänkin koneen kanssa: ketju poikki! 
Lehmien evästä olen sitten elämäni aikana ollut kasaamassa seiväskuivatuksella, haasiolla, luokona, pikkupaalina, niittosilppurilla torniin ja aumaan, noukinvaunulla siiloon ja nyt palloon. Ketjut on katkeilleet elevaattorista, rehukärrystä, siltanosturista ja tästä vempeleestä. Olen jotensakin varma, että jos vielä tulee uusi keksintö, siitä ei tule ketjuja puuttumaan.
Now they found that creepy-crawly! Oh yes, my mother-in-law has know-how to talk about particle physics with words easy to understand. This creepy-crawly was Higgs boson and the news about "finding nil from the emptiness" (grand-grand-dads expression for the efforts of the particle physics) was our coffee table theme when we celebrated our son’s birthday.
Also for the first time in this farms history the silage-work was done by one man. We counted seven different working methods which we have used during the years to get hay for the cows. "The chain is broken"-sentence still kept on living. All the farmers know how it feels to hear it :) And I guess, if there’ll be invented a new machine for the silage in the future, the drive will certainly be based on chains.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti