Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.lauantai 7. maaliskuuta 2015

Hiehonkasvatusta (rautalangasta) 6/6

Seminologi ja eläinlääkäri osaavat kokeilla, onko hieholla sitten aikanaan vasikka kasvamassa. Eläinlääkärillä on jopa ultravekotin siihen, ihan kuin neuvolassa.  On hienoa ruksata nimilistaan tiineitä. Siinä on jatkumoa, kun jonkun meillä kasvatetun hiehon vasikka tulee meille taas emänsä jalanjäljissä ja on vuorostaan tiine ja valmis maidontuottajaksi parivuotiaana.
Ennen kotimatkaa jokainen pääsee sorkkahoitoon. Pihattoon tulee ammattimainen sorkkahoitaja parsilaitteineen ja hiomakoneineen. Parsi työnnetään karsinaan, jonne muodostuu pian jono, koska kaikkia kiinnostaa surina ja kolina, mitä sieltä kuuluu. Joka jalka tarkistetaan ja liikaa kasvaneet kynnet leikataan kauniiksi.
 Vielä ennen kotimatkaa eläinlääkäri käy tarkistamassa reissuhiehot. Viikon aikana on otettu salmonellanäyte, joka otetaan joka kerta, kun eläimiä liikahtaa tilalta toiselle. 
Reipas savolaiskuljettaja on sovittu jo aiemmin aamukuudeksi vasikoita hakemaan ja ysiltä ollaan meillä saatu ryhmät siirreltyä sopiviin karsinoihin. Pikkuiset juoksevat sisälle desinfiointialtaan läpi ja samantien kävelevät tiineet hiehot kujaa pitkin jalkakylvyn kautta kyytiin. Puolenpäivän maissa kuittaa kotitila, että tulivat perille! Pitkin vuotta laitellaan viestejä, mitä millekin eläimelle kuuluu.
Maatilat ovat viime parinkymmenen vuoden aikana erikoistuneet enemmän kuin aiemmin. Tiloilla tuotetaan esim. pelkkää maitoa. Tai kasvatetaan sonnivasikoita. Tai kasvatetaan isommista sonnivasikoista teuraita. Tai kasvatetaan hiehoja lypsylehmiksi. Aiemmin nämä kaikki olivat samalla tilalla. Nyt tilojen rakentaminen on yksinkertaisempaa, maidontuotantoon saadaan lisää tilaa maitotilalla, ammattitaitoa voi hioa tarkasti tuotteen mukaan, rehut on helpompi tuottaa juuri oikeanlaisena eläimen tarvetta varten, ajankäyttöä voi järkeistää...
No elääkö tällä? Jaa-a. Riippuu miten haluaa elää. Jos kasvattaa pottunsa itse, ei rakenna, ei osta koneita, niin miksei. Jos haluat kouluttaa penskat, kehittyä ammatissasi, kouluttautua, tehdä parempia oloja eläimille, niin eipä eläkään. Tai hiehoja pitäisi olla useampi sata. Muita tuloja on oltava. Eläimille tämä on kuitenkin turvallinen pikku sijaiskoti, sillä emme osta muualta eläimiä ja tautien tartuntavaara on pienempi.
Lisää tilan juttuja löytyy oikean laidan tunnisteista eläimet, maatila, peltotyöt ja video. Olemme mukana Avoinmaaseutu sivustolla. Meille voi tulla pikku korvausta vastaan kahville ja saa osallistua tilan touhuihin. Meille voi myös soittaa tai laittaa viestiä, jos jokin askarruttaa! Tutustu muihinkin elinkeinoihimme Facebookissa Maatilanarki-sivulla, sekä www.maatilanarki.fi. Videoitamme löytyy Youtubessa. (päivitys; Maatilanarkisivusto suljettu toiminimen toiminnan loputtua)

Navettakoira Rekun lepohetki. Rekku had a hard day in heifer hotel.


After some months we can check if the insemination has succeeded. The best in this profession is to see continuum of the generations. You remember the mother of this calf and you hope to see the next calf (which is going to have a birth soon) come back to our farm.
Cloven hoof care, vet examination, salmonella tests...the animals have busy times before the transport day. 
At 6 o´clock the little ones step to the car in Savonia. Three hours later we have moved all the groups, cleaned the box for the coming group and filled the disinfection pool ready. The calves run to their new home and after them heifers walk to the truck. In 3 hours they have settled and met their friends at home and the farmer sends us a text message. All the year we send messages about the animals there and here.
In 20 years the farms have specialized to milk or meet production, heifer hotels and beef calf hotels.
You can build, organize feeding and working schedule better and you can focus on a special know-how.
This amount of animals is not enough for living, if you want to develop the farm, give a good future to your children and if you have ambitious dreams about your life. But to keep the fields in use and to give the animals a foster home, it is ok. 
You´ll find more about our farm in this blog, if you take "farm, animals, field work and video".  We are in Facebook Maatilanarki and our home page is here:  Maatilanarki. Our farm and many more in page Avoinmaaseutu. We have published some videos in You Tube.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti