Arkea maalaiskylässä.
Puutarhuri-agrologin ikkuna maalaismaisemaan.torstai 25. syyskuuta 2014

Eu-tarkastus

Voitettiin ely-keskuksen ratkiriemukkaissa arpajaisissa! Eli eu-peltovalvonta nasahti satunnaisotannassa. Onneksi lottasin just eilen aamulla, kun nuo tähdet on kerta tuossa mallissa.
Meille satoi siis juuri 20 senttiä lunta. Pihatie on mäki ja mutka, ja siinä mutkassa aina testataan rengasvalinta ja kuskin taidot. No kävelemällähän ne pirttiin tulla paarustivat.
Sitten tutustuttiin papereihin. Isäntä merkkaa traktorissa helatiden, mitä pelloillansa puuhaa ja kaikki lohkokortit selattiin läpi. Lantavarastot, maanäytteet, ämmyjen lukumäärä...
Hupaisa opettajamme opistossa neuvoi lehmien laskemisen. Lasketaan vetimet ja jaetaan neljällä. On nimittäin isompi mahis erehtyä laskuissa, jos laskee kokonaisia lehmiä. Jos yksi tissi jääkin pois, on vielä mahdollisuus saada oikea luku, kun pyöristää jakojäännöksen.
Sitten pelloille. Kaikki pellot, siis jokikinen lohko oli käyty katsomassa.
Luojan lykky, että nykyvirkamiehet ja -naiset ovat käytännönläheistä sakkia, eivätkä pelkää ruumiinliikuntaa. Kesärengas on ihmeen liplakka lumella, mutta työntämällä oli taas päästy sulalle tielle. Suurisuinen isäntä oli vielä heittänyt, että sen käsijarrun saat löysätä...
Maaselkään olikin sitten ihan menty työntämällä ja suosiolla jätetty auto viimeisen mäen päälle tienhaaraan. Ja pois tullessa tuupattu ja lapioitu siinä tienhaarassakin, ettei se soma peli ojaan luista.
Välillä mitattiin emännän ja naapurin kasvimaat, kun sattuvat keskellä peltoa olemaan. Sitten otettiin jo Jontikka mukaan. Ja mitattiin.
Eikä se vielä tähän lopu. Urheat virkamiehet siirtyivät toimistotöihin, jossa mittaukset verrataan digialoihin ja vielä tarkistetaan miten sinne pellolle on läärätty ravinteita.
Ja jos jotain poikkeavaa löytyy, niin näille arpajaisille ei loppua näy.

We had a control visit from Ely-centre (The Centres for Economic Development, Transport and the Environment) today. We are both educated farmers and my husband makes very good notes during the field work season, but it is always an exciting day. 
All the fields were checked and measured with GPS. We got 20 cm of snow yesterday and the officers had summer tyres! After few parcels and a lot of pushing they came to fetch John Deere.
Information of the fertilizers, soil samples, animals... Of course we have it all on computer. But if you ever have to count cows, count all the teats! And divide it with four and round the result. It gives you the most reliable result, advised our teacher :)
The results of the farm control are now compared with Digi-information and all the fertilization levels, crop and stored materials will be checked in the office. If there are any differences or mistakes, it will cause a new visit. With winter tyres, please:) 3 kommenttia:

  1. Puuuh, toivottavasti kaikki meni ja menee hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi asiallista toimintaa onneksi meillä kainuussa tuo tarkistushomma. Kaikki pitäs olla ok :)

      Poista